Roos Geerse
Over de liefde, ons brein en testosteron
 

Gelukkig of ongelukkig in de liefde. Is dat toeval?

Sommige mensen lukt het niet om een partner te vinden, zelfs niet als ze schijnbaar alles mee hebben: hun uiterlijk, hun karakter, een goede baan. Dat kan natuurlijk toeval zijn, maar in mijn ervaring zijn dit vaak personen die niet durven gaan voor iemand omdat ze zichzelf niet de moeite waard vinden.

Gelukkig worden in de liefde? Ook je verleden speelt een rol.

Gelukkig worden in de liefde? Ook je verleden speelt een rol.

Ooit vroeg ik aan een one-night-stand Kun je je wel voorstellen dat iemand die je echt leuk vindt ook zou kunnen houden van jou? Nee, dus. Ik liep naar de keuken om thee te zetten en zag toen ik terugkwam dat de ander gehuild had. Schijnbaar drong het nu pas tot hem door dat hij het helemaal niet okay vond om alleen te zijn maar zichzelf al die jaren had lopen saboteren. En of het nu mijn opmerking was of iets anders, toen ik hem twee jaar later opnieuw sprak, was hij in ieder geval al een tijdje met een leuke vrouw. 

Hoe ik wist dat deze aantrekkelijke man, met een goede baan, een leuke kop en respect voor vrouwen, om deze reden altijd alleen was gebleven? Hij had me wat dingen verteld over de enige vrouw met wie hij een tijdje samen was geweest en over zijn moeder die van het kritische soort is. Maar als je veel uitgaat, leer je ze ook kennen. De mannen en vrouwen die denken dat je een loser moet zijn om iets met hen te willen. Bovendien zijn het er veel. Heel veel. En zelf was ik een tijdje niet veel anders.

En eigenlijk is het ook wel logisch. Mensen die niet begrijpen dat iedereen de moeite waard is, en zijzelf dus ook, kunnen dat idee ook niet doorgeven aan hun kinderen, en zo houdt iedereen het idee dat de ander een loser moet zijn om iets met hem of haar te willen. Tot iemand de keten doorbreekt. En zelfs dan kan het nog lang duren. Zo herinner ik me nog hoe verbaasd ik was toen een vriendje zei dat meisjes zoals ik zeldzaam waren. Hij vindt me dus echt leuk, dacht ik. Terwijl ik op dat moment toch al een paar jaar bezig was met mijn tweede leven.

Ik besteed in mijn blogs veel aandacht aan hormonen, omdat ik denk dat de rol die deze spelen in relaties vaak onderschat wordt. Maar of je gelukkig bent of niet in de liefde hangt natuurlijk af van meer dingen. Wat jou (en je partner!) gevormd heeft, heeft minstens zoveel invloed. Dat betekent niet dat seksuele problemen altijd in ieder geval voor een deel psychisch of relationeel zijn, zoals sommige seksuologen beweren, maar denken dat een gebrek aan zin bijvoorbeeld altijd opgelost kan worden met medicijnen zou even dom zijn.

Een goed boek over de rol die je verleden kan spelen in bed en daarbuiten is Lust en last van Vera Steenhart

Share Button

Praat mee!