Roos Geerse
Over de liefde, ons brein en testosteron
 

Meedoen kan nog!

Wetenschappers zien duidelijke verbanden tussen hormonen, gevoelens en gedrag, maar is dat ook relevant voor ons dagelijks leven? Zou je bijvoorbeeld relatieproblemen kunnen krijgen door een tekort of juist een teveel aan bepaalde hormonen? Omdat ik daar onderzoek naar wilde doen ben ik als vijftiger opnieuw gaan studeren, en nu is het dan zover! Mijn enquête over emoties en hormonen is klaar. Helpen jullie mee door hem in te vullen?

Wat het onderzoek Emoties en hormonen inhoudt
De enquête bevat vragen over emoties, seksualiteit en gezondheid. Vragen die je niet kunt of wilt beantwoorden, kun je altijd overslaan. Verder duurt meedoen maximaal 20 minuten. Je kunt elk moment stoppen en later verder gaan of helemaal stoppen. In het laatste geval gebruik ik alleen de antwoorden die je al gegeven hebt, tenzij je aangeeft dat je dat niet wilt. De link naar de enquête is https://bit.ly/2QFuJGG.

Hoe je hormonen kan onderzoeken in een enquête en waarom dat nuttig is
Als je wil weten hoeveel hormonen iemand aanmaakt, moet je bijvoorbeeld bloed afnemen. Er is echter al zoveel bekend over de verbanden tussen hormonen, emoties, seksualilteit, gezondheid, medicatie en bepaalde fysieke kenmerken. Daardoor kun je ook met een enquête nieuwe dingen te weten komen over het verband tussen hormonen en emoties op groepsniveau. Zulk onderzoek is trouwens ook nuttig omdat bloedwaarden vaak niet alles zeggen. Van testosteron is bijvoorbeeld bekend dat de een er meer van nodig heeft dan de ander. Of te bepalen of iemand een tekort aan dit hormoon zou kunnen hebben is het dus niet genoeg om te kijken naar zijn of haar waarden. Je moet ook weten welke vragen je moet stellen.

Hoe we omgaan met uw antwoorden
Dit onderzoek is georganiseerd volgens de richtlijnen van de Vereniging van Nederlandse universiteiten en goedgekeurd door de Ethische commissie van de Universiteit Utrecht. Dit houdt onder meer in dat de antwoorden die je tijdens dit onderzoek geeft vertrouwelijk worden behandeld en anoniem worden opgeslagen voor tenminste 10 jaar. Daarbij zullen ze alleen worden gebruikt voor onderzoeksdoeleinden, ofwel door mijzelf ofwel door andere onderzoekers. De resultaten zullen worden gepubliceerd en een samenvatting ervan zul je onder meer kunnen vinden op deze website.

Share Button

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.