Roos Geerse
Over de liefde, ons brein en testosteron
 

Kwaliteitsseks als antwoord op hormonale veranderingen | Recensie van Make more love van Ann-Marlene Henning en Anika von Keiser

Door hormonale en andere veranderingen gaat het in bed na je 45e misschien niet meer allemaal vanzelf, maar met goede informatie en de moed bij je gevoel te blijven, kun je van seks blijven genieten. Dat is althans wat Ann-Marlene Henning betoogt in Make more love.

http://schrijversbende.nl/bz_book/make-more-love-anika-von-keiser-2/

Volgens Henning krijgen veel mensen na hun veertigste seksuele problemen omdat ze een deel van hun seksuele potentieel altijd onbenut hebben gelaten.

De Duitse seksuologe en relatietherapeut legt in de eerste hoofdstukken van dit boek goed uit wat er hormonaal verandert als je ouder wordt en hoe deze veranderingen door kunnen werken in je (liefdes)leven. Zowel bij mannen als bij vrouwen daalt de hoeveelheid testosteron, het hormoon dat je nodig hebt om lichamelijk opgewonden te raken. Maar belooft Henning, de verminderde seksuele lust die tijdens de overgang bij beide geslachten optreedt, is van voorbijgaande aard. De klachten die veel vrouwen krijgen rond de menopauze zijn volgens haar vooral te wijten aan de hormoonschommelingen, en minder aan de verminderde aanmaak van hormonen. Zij kunnen wel al dan niet tijdelijk te maken krijgen met testosteron-dominantie als hun oestrogeen sneller afneemt dan hun testosteron. Hoe het kan dat, zoals Henning stelt, ook mannen overgangsklachten krijgen, blijft helaas vaag. 

Dat de een meer problemen ervaart dan de ander is volgens de auteur deels te verklaren door het feit dat niet iedereen geleerd heeft alles uit zijn seksleven te halen wat er uit te halen valt. Als je jong bent, merk je dat nog niet zo. De hormonen maken je misschien nog wel geiler dan je lief is en zelfs als je niet zo geil bent, lukt het nog wel om seks te hebben. Maar dat verandert dus als je ouder wordt. Henning geeft daarom zowel uitleg over standjes en stoottechnieken, als oefeningen die ertoe moeten leiden dat je tijdens de seks (alleen of met een partner) meer gaat voelen. Ze legt uit dat op dezelfde manier blijven bewegen, maar dan langer en/of sneller, of almaar sterkere prikkels zoeken in porno bijvoorbeeld weinig zin heeft. Snelle bewegingen van de man zijn hoe dan ook niet zo opwindend voor de vrouw. In de vagina zitten namelijk weinig zenuwcellen die daarop reageren. Beweeg je (allebei) langzamer, met aandacht, en wissel je af tussen hard en zacht, snel en langzaam, dan voel je meer en juist door meer te voelen, geniet je ook meer en blijft de seks fijn, betoogt Henning. Andere tips: gebruik (ook als man!) je bekkenbodem en zorg voor een diepe ademhaling.

Of een stel tot op hoge leeftijd seks wil blijven hebben, is natuurlijk een beslissing van dat stel zelf. De auteur laat nadrukkelijk ook deze mogelijkheid open. Verder geeft ze nog relatietips en waarschuwt ze voor de valkuilen waarin mensen kunnen vallen als de verliefdheid voorbij is. Ook hulpmiddelen, medische behandelingen en medicijnen worden door haar besproken. Daarbij bevat dit boek net als het voor jongeren bedoelde Make love veel sfeerfoto’s, de nodige graphics en in de marge prikkelende citaten van beroemdheden als Marilyn Monroe en Pablo Picasso.

In een paar gevallen en zeker als het gaat om het gebruik van extra hormonen is Henning wel erg stellig. Volgens haar is dit slechts symptoombestrijding, al erkent ze wel dat de verhalen over de gevaren van oestrogeentherapie overdreven zijn. Over testosteron voor vrouwen zegt ze helemaal niets. Wat ze zegt over testosteron voor mannen is deels correct. Dat testosteron gevaarlijk is omdat het de de kans op prostaatkanker zou vergroten is inderdaad niet waar gebleken. Mannen met een gebrek aan testosteron hebben juist een grotere kans deze vorm van kanker te krijgen. Volgens de auteur vergroot het nemen van extra testosteron echter wel de kans op hartproblemen en ook daarvoor is geen bewijs gevonden. De onderzoeken die zij, net als veel anderen overigens, in dit verband aanhaalt, laten dit helemaal niet zien en in ander onderzoek werd dit verband niet gevonden.

Henning heeft duidelijk een missie. Ze wil mensen bewust maken van wat ze zelf kunnen doen om het fijn te hebben in bed. Dat ze daarbij een enkele keer doorschiet is haar vergeven. Make more love is een informatief en inspirerend lees-, kijk- en doeboek waar veel mensen iets aan zullen hebben.

Je kunt dit boek winnen! Hier lees je hoe.

Share Button

Praat mee!