Roos Geerse
Over de liefde, ons brein en testosteron
 

Nieuw medicijn voor 50+ vrouw zal ook goed zijn voor haar zin in seks

Het vorige week in Amerika goedgekeurde Intrarosa zal naar alle waarschijnlijkheid gunstige effecten blijken te hebben op het libido van vrouwen met een tekort aan testosteron. Officieel is het weliswaar alleen bedoeld voor vrouwen die na de overgang last krijgen van vaginale droogte, maar het werkzame bestanddeel is DHEA en dat wordt in het lichaam ook omgezet tot de androgenen die je nodig hebt om te kunnen genieten van seks.

Volgens de onderzoekers kan het aanvullen van DHEA (prasteron) ook je libido herstellen (foto: Niek Verlaan)

Vorige week heeft de Amerikaanse geneesmiddelenautoriteit haar goedkeuring gegeven aan een middel tegen overgangsklachten op basis van prasteron, ofwel DHEA (dehydroepiandrosteron). De vaginale pil die Intrarosa gaat heten moet vooral werken tegen de pijn die vrouwen na de overgang vaak ervaren tijdens het vrijen omdat ze niet meer zo vochtig worden als daarvoor. Te verwachten is evenwel dat het middel ook een gunstig effect zal hebben op het libido van deze vrouwen. 

Rond de overgang krijgen veel vrouwen problemen met seks doordat ze niet meer zoveel geslachtshormonen aanmaken als daarvoor. Ze ervaren pijn tijdens het vrijen door een gebrek aan oestrogenen of hun libido verdwijnt door een gebrek aan androgenen als testosteron. Dit maakt het aanvullen van het met de jaren teruglopende DHEA dubbel interessant. DHEA wordt in ons lichaam namelijk niet alleen omgezet in oestrogenen, maar ook in androgenen.

Het is echter erg moeilijk om een middel goedgekeurd te krijgen dat als bedoeling heeft het libido te herstellen van vrouwen die kampen met een gebrek aan testosteron. Waarschijnlijk wordt Intrarosa daarom gepresenteerd als een middel tegen overgangsklachten als vaginale droogte. De onderzoekers die het middel ontwikkeld hebben, vonden namelijk ook een gunstig effect van DHEA op het seksuele functioneren, net als de seksonderzoeker Rosemary Basson.

Of en wanneer het middel ook in Nederland te krijgen zal zijn is nog onduidelijk. Overigens heeft het slikken van DHEA volgens onderzoekers geen zin als je zelf nog genoeg van dit hormoon aanmaakt en is het nog maar de vraag of de zonder recept te verkrijgen pillen wel een werkzame variant bevatten.

Share Button

Praat mee!