Roos Geerse
Over de liefde, ons brein en testosteron
 

Pil met minder bijwerkingen blijft nog even op de plank liggen

De gemiddelde vrouw mag dan weinig last hebben van de psychische bijwerkingen van de anticonceptiepil, voor een minderheid zijn deze wel degelijk een probleem. Onderzoekers hebben weliswaar een pil ontwikkeld die minder ingrijpt in je hormoonhuishouding, maar of deze er ook echt gaat komen valt te bezien. Fabrikanten staan om verschillende redenen nog niet te trappelen.

Volgens onderzoeker Yvette Zimmerman zien steeds meer artsen in hun praktijk dat de pil wel degelijk van invloed is op het seksleven van vrouwen.

Volgens onderzoeker Yvette Zimmerman zien steeds meer artsen in hun praktijk dat de pil wel degelijk van invloed is op het seksleven van vrouwen. (foto: Max Koot studio)

Voor het (brein)boek dat ik aan het schrijven ben, interviewde ik eerder dit jaar Yvette Zimmerman. Zij heeft onderzoek gedaan naar de bijwerkingen van de pil en denkt dat deze nog steeds onderschat worden. Voor een deel komt dat volgens haar doordat vrouwen vaak al jong met de pil beginnen en dus niet zo goed kunnen vergelijken hoe ze zich voelen met de pil en zonder, al zijn er ook erg veel vrouwen die al binnen een paar maanden stoppen met de pil onder meer vanwege de bijwerkingen. Overigens ziet ze al wel een kanteling in het denken over hormonen. “Steeds meer artsen zien in hun praktijk dat de pil wel degelijk van invloed is op het seksleven van vrouwen.” 

Dat de pil bij een redelijk grote groep meer of minder effect heeft op de zin en het plezier in seks komt waarschijnlijk doordat het slikken van de pil leidt tot een afname van je zogenaamde vrije testosteron. Dit is het werkzame deel van je testosteron dat er onder meer voor zorgt dat je reageert op seksuele prikkels. Daarom hebben Zimmerman en haar collega’s een pil ontwikkeld waarbij je vrije testosteron op peil blijft. Ze deden dit door een ander hormoon, DHEA, toe te voegen. DHEA is een hormoon dat je zelf ook aanmaakt, waarna het deels omgezet wordt in testosteron.

De pil van Zimmerman en haar collega’s bevatte dus meer hormonen dan de gewone pil, maar verstoorde de hormoonhuishouding van de gebruiksters daardoor juist minder, bleek ook in de zogenaamde fase II experimenten. Toevoeging van 50 mg DHEA aan een pil met levonorgestrel zoals het veel voorgeschreven Microgynon normaliseerde de testosteron concentraties. Bovendien had dit gunstige effecten op klachten gerelateerd aan de menstruele cyclus, denk aan zaken als eetlust en stemmingswisselingen, en op het seksueel functioneren van de gebruiksters, zonder dat er ongewenste bijwerkingen gevonden werden.

Onderzoekers hebben weliswaar een pil ontwikkeld die minder ingrijpt in je hormoonhuishouding, maar of deze er ook echt gaat komen valt te bezien. Fabrikanten staan om verschillende redenen nog niet te trappelen.

Onderzoekers hebben weliswaar een pil ontwikkeld die minder ingrijpt in je hormoonhuishouding, maar fabrikanten staan nog niet te trappelen om hem op de markt te gaan brengen.

Ook bij deze pilvariant bleken vrouwen overigens niet allemaal hetzelfde te reageren. Zo waren de vrouwen bij wie het vrij testosteron door toevoeging van het DHEA meer toenam ook meer te porren voor seks dan de vrouwen bij wie de pil minder goed aansloeg. Helaas valt niet te zeggen of dit ook de vrouwen waren die zonder DHEA ook het meest last zouden hebben van een verminderd libido door de pil. Ook is nog niet onderzocht of het effect van deze dosis niet na bijvoorbeeld een jaar weer is uitgedoofd. Tenslotte zou je willen dat de onderzoekers meer aandacht hadden gegeven aan het mogelijke stemmingsverbeterende effect van hun pil, al was het maar omdat de geneesmiddelenautoriteiten algeheel welbevinden waarschijnlijk belangrijker vinden dan zin en plezier in seks.

Helaas is het nog onzeker of de pil van Zimmerman en haar collega’s er ook echt gaat komen. Voor deze op de markt kan worden gebracht moeten de werkzaamheid en veiligheid ervan getest worden in een zogenaamde fase III onderzoek. De eisen die de geneesmiddelenautoriteiten stellen aan ‘luxe’ medicijnen als de anticonceptiepil of libidoherstellende bereidingen zijn echter erg hoog en ook niet altijd even relevant, wat het doen van dit onderzoek erg duur en frustrerend kan maken. Mede daardoor is het moeilijk om een investeerder te vinden die dit onderzoek wil financieren.

Er is echter ook goed nieuws. De Europese geneesmiddelautoriteiten staan achter het concept en wat hen betreft hoeven de laatste onderzoeken ook niet zo heel groot te zijn. Zimmerman: “Voor de ontwikkeling van een volledige nieuw anticonceptie pil moeten er ongeveer 3 tot 4 duizend vrouwen meedoen aan dit onderzoek. Voor onze pil moeten we twee onderzoeken doen, waarbij in totaal ongeveer 400 tot 800 vrouwen meedoen. Dit komt omdat wij werken met de pil Microgynon, die al vele jaren op de markt is. ”

Mijn eerdere blog over het overgangsmedicijn met DHEA
Mijn eerdere blog over de bijwerkingen van de pil

Share Button

Praat mee!