Roos Geerse
Over de liefde, ons brein en testosteron
 

Waarom je in de liefde niet kan zonder testosteron

minder zin? soms is de oorzaak dus wel hormonaalMinder aanhalig door een tekort aan testosteron? Een paar jaar geleden zou ik dat ook niet meteen geloofd hebben. Okay, ik werd vrijwel nooit meer overvallen door de onbedwingbare neiging om op de bank en in bed tegen mijn geliefde aan te kruipen. En al was de seks nog steeds wel fijn, dat het zo heel intens was, dat kwam niet meer voor. Ik kon me echter niet voorstellen dat hormonen zo belangrijk konden zijn en dat was ook de boodschap van de boeken die ik erop nasloeg en de artikelen die ik over dit onderwerp tegenkwam op het internet. Dus al kon ik niet bedenken wat er mis was met mijn relatie, ik bleef een lichamelijke oorzaak uitsluiten.

Tot ik bij seksscènes in films en series niet meer opgewonden raakte, maar ging denken. Ja, dat soort dingen vond ik vroeger ook leuk. Toen wist ik het zeker. Dit was niet psychisch en had ook niets te maken met mijn vriend. Ik dook dieper in de materie, ging wetenschappelijke artikelen lezen en al raakte ik soms nog wel in de war van de elkaar en soms ook zichzelf tegensprekende deskundigen, een ding werd me steeds duidelijker. Dat mensen testosteron nodig hebben om te kunnen genieten van seks en dat de meesten van ons dit hormoon met de jaren minder gaan aanmaken (of een tekort hieraan krijgen door het gebruik van de pil), daarover bestaat nauwelijks verschil van mening. Dat er officieel geen medicijnen zijn voor mensen met seksuele problemen die het gevolg zijn van een tekort aan testosteron is omdat men deze problemen niet ernstig genoeg vindt en/of bang is voor misbruik.

Gelukkig begreep mijn huisarts wel hoe belangrijk seks kan zijn voor een mens en was ze ook bereid me off label een testosteronverhogend middel voor te schrijven, waarna ik binnen een paar maanden weer de oude was. Dat deed ze echter pas nadat ik haar de nodige wetenschappelijke artikelen had toegestuurd en ik vermoed dan ook dat de meeste mannen en vrouwen met libidoproblemen verwezen worden naar een therapeut zonder dat er gekeken wordt naar hun hormoonhuishouding. De standaardbehandeling voor een verminderde zin in seks is namelijk nog steeds counseling, en al zal dat in veel gevallen genoeg zijn, als bij jou de oorzaak hormonaal is, gaat praten natuurlijk niet helpen. Hoog tijd dat hier meer aandacht voor komt, lijkt mij, en daarom heb ik onlangs besloten hier een boek over te gaan schrijven. Enfin, ik hou jullie op de hoogte!

Een eerdere versie van dit bericht is te lezen op mijn persoonlijke website

Share Button

Praat mee!