Roos Geerse
Over de liefde, ons brein en testosteron
 

Waarom zou je de pijn verbijten? Hormoontherapie is veilig en effectief!

Veel vrouwen krijgen tijdens of na de overgang vaginale problemen waardoor vrijen pijnlijk wordt. Deze problemen kunnen verholpen worden door extra oestrogeen te nemen, bij voorkeur in de vorm van een crème of een zogenaamde ovule (vaginale zetpil). Vaak gebeurt dat echter niet. Vrouwen gaan niet naar hun dokter of erger, artsen weigeren deze middelen voor te schrijven.

ovules hormoontherapie bij overgangsklachten veilig en effectief

Ovules en crèmes zijn de veiligste manier om na de overgang je oestrogeen aan te vullen

In een recent Amerikaans onderzoek gaf de helft van de ondervraagde vrouwen van 55 jaar en ouder aan dat ze vaginale problemen hadden die doorwerkten in hun (liefdes)leven, terwijl slechts 17% van hen de standaardbehandeling kreeg. Er wordt nog vaak gedacht, ook door artsen en seksuologen, dat deze zogenaamde hormoonsuppletietherapie (HST) onaanvaardbare risico’s met zich meebrengt en/of bijna nooit echt nodig zou zijn. Dat is ook wat je leest in een op zich lezenswaardig boek als Oud worden zonder het te zijn van Rudi Westendorp of het dit jaar uitgekomen Jong blijven & Oud worden van de geriater Marcel Olde Rikkert. Maar het is gewoon niet waar! 

En er zijn twee grote onderzoeken geweest waarvan men in eerste instantie enorm schrok. Vrouwen die oestrogeen hadden gekregen ter voorkoming van hartproblemen bleken vaker kanker en andere aandoeningen te ontwikkelen dan vrouwen die niets gebruikten. Artsen en anderen die waarschuwen tegen hormoontherapie zijn, verwijzen gewoonlijk naar deze twee studies. Later ging men er nog eens goed naar kijken en extra onderzoek doen en toen bleek dat hormoontherapie voor vrouwen met overgangsklachten wel degelijk veilig en effectief is. En het is ook nog eens goed voor je botten!

Belangrijk is wel dat je op tijd met hormoontherapie start, in ieder geval binnen vijf of zes jaar na je laatste menstruatie, dan is het effect het grootst en het risico het kleinst. Over de vraag hoe lang je door kunt gaan met oestrogeensuppletie verschillen de meningen. In Nederland wordt gezegd dat je zo snel mogelijk moet stoppen, in Engeland denkt men daar ander over.

Vind je ovules of een crème teveel gedoe, dan kun je hormonen nemen in de vorm van tabletten. De hormoonpillen voor vrouwen die hun baarmoeder nog hebben geven wel een verhoogd risico op bijvoorbeeld borstkanker en trombose, althans bij een gebruik van langer dan vijf jaar. Overigens zijn ook de risico’s die genoemd worden in de bijsluiter van de ovules bijvoorbeeld vooral van toepassing op hormoontherapie in de vorm van tabletten. Heeft je arts je de anticonceptiepil voorgeschreven tegen overgangsklachten? Weet dan dat deze een nog hogere dosis hormonen bevatten. Als je geen anticonceptie nodig hebt, kun je dus beter de pillen nemen die bedoeld zijn voor de behandeling van overgangsklachten. Terzijde, als je na je 35e nog rookt, is de anticonceptiepil hoe dan ook af te raden.

Elk middel heeft bijwerkingen, zeker in het begin. Dat geldt ook voor hormoonsupplementen. Zo kun je last krijgen van een branderig gevoel, waardoor het lijkt alsof het niet helpt. Daarbij duurt het ook wel een of twee maanden voor je echt verschil merkt. Dus als je twijfelt of het werkt, geef het niet te snel op. Trouwens, als je stopt, kan het middel nog een paar maanden doorwerken. Dat betekent niet per se dat je klachten voorgoed zijn verdwenen.

Glijmiddelen op basis van silliconen kunnen bij milde klachten goed werken en als je ze online koopt, hoef je er niet eens voor naar de winkel.

Glijmiddelen op basis van silliconen kunnen bij milde klachten goed werken en als je ze online koopt, hoef je er niet eens voor naar de winkel.

Niet iedere 50+ vrouw zal extra hormonen nodig hebben of ervoor in aanmerking komen. En er zullen ook vrouwen met klachten zijn die per se geen hormonen zullen willen gebruiken. Zij verbijten de pijn, vrijen op andere manieren of gebruiken bijvoorbeeld een glijmiddel. Zelf zou ik dan wel kiezen voor een glijmiddel op basis van silliconen, omdat dat langer zijn werk doet. Alleen bij ernstige vaginale atrofie zal dit niet voldoende zijn. Hetzelfde geldt voor het advies “gewoon wat meer de tijd te nemen en te zorgen voor voldoende afwisseling”. Sowieso zal angst dat seks (weer) pijn zal doen de zaak alleen maar erger maken. Natuurlijk is het mogelijk tot op hoge leeftijd seks te hebben en zijn er veel mensen die dit probleem niet hebben. Maar laat dat je er niet van weerhouden met je klachten naar je huisarts te gaan. Of terug te gaan als je klachten houdt. De ene vrouw is de andere niet.

Toevoeging februari 2017. Ik zie in discussies op Facebook en hoor in gesprekken met vrouwen vaak dat bio-identieke hormonen veiliger zouden zijn dan synthetische. Maar synthetische hormonen kunnen net zo goed bio-identiek zijn, terwijl sommige natuurlijke hormonen, zoals hormonen die zijn gemaakt uit de urine van drachtige paarden, weer niet bio-identiek zijn. Bio-identiek betekent alleen maar dat het gaat om hormonen met dezelfde moleculaire structuur als in de hormonen je zelf aanmaakt, al zijn er ook (alternatieve) behandelaars die een hormoon pas bio-identiek noemen als deze is gemaakt van planten en bereid door een apotheker in een op de betreffende vrouw afgestemde verhouding. 

Dit boek van Julie Holland geeft meer informatie over hormonen bij de vrouw
Dit Engelstalige artikel geeft meer informatie over vaginale atrofie
In dit Engelstalige artikel wordt het onderzoek naar vaginale atrofie samengevat
In dit Engelstalige artikel wordt het verschil uitgelegd tussen bio-identiek en synthetisch

Share Button

Praat mee!